Umeå University's logo

umu.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Wink, Magnus
Publications (1 of 1) Show all publications
Rylander, S. & Wink, M. (2022). UMU Sloydlab: En ny digital undervisningsmiljö. In: : . Paper presented at Make it Together - Focus on collaboration and community, Copenhagen, Denmark, April 6-8, 2022.
Open this publication in new window or tab >>UMU Sloydlab: En ny digital undervisningsmiljö
2022 (Swedish)Conference paper, Oral presentation only (Other academic)
Abstract [sv]

Bakgrund:

  • Finansierat fortbildningsprojekt (presenterat på ”Make & Learn” ÅJ & MW + medarbetare)

Erfarenheter & reflektioner:

  • Reflektioner från undervisning i vårt sloydlab
  • Reflektioner från projekt med grundskoleelever
  • Reflektioner från egna projekt i kombination mellan handens arbete och digitalt styrd bearbetning

Uppbyggnad av sloydlab:

  • Erfarenheter och ansökningar om medel 
  • Ombyggnationer i samband med neddragningar
  • Inköp och installationer 
  • Kursutveckling

Framtidsplaner:

  • Visioner

Bakgrund:

Hösten 2017 ansökte vi om medel för fortbildning an slöjdavdelningens personal. Anledningen var de stundande förändringen av kunskapskraven i skolämnet slöjd med avseende på digitala kompetenser. Vi påbörjade en praktisk fortbildning på Umeås FabLab genom att ta ”körkort” på maskinerna, samt en mindre undersökning av de erfarenheter lärargruppen hade inom digitalt styrd bearbetning. Parallellt med detta påbörjade vi arbete med inslag av digitala verktyg i våra slöjdlärarkurser med våra studenter.

En av de erfarenheter som gjordes var att det fysiska avståndet mellan FabLab-miljön och våra slöjdverkstäder blev en bromsande faktor som motverkade det experimentella området mellan analogt och digitalt slöjdande.

Med den insikten påbörjade vi arbetet med att bygga en ny digital verkstadsmiljö i anslutning till våra slöjdlokaler under namnet Sloydlab. Målsättningen var en miljö där närheten mellan våra befintliga ämnesspecifika undervisningsmiljöer skulle inbjuda till ett utforskande om vad digital produktionsutrustning kan tillföra slöjdämnet.

Samtidigt som vårt sloydlabb växer och prövas gör vi hela tiden nya erfarenheter. Erfarenheter om hur slöjdprocessen förändras i och med inblandningen av digitala verktyg, erfarenheter om hinder och svårigheter, men också om nya möjligheter i en värld som sakta ställer om kursen från fabrikstillverkning till en mer småskalig och personlig anpassad produktion.

Digital maskinbearbetning öppnar dörren för nya dimensioner som har möjligheten att fånga intresset hos de flesta. Det kan vara hänförande, men också skrämmande. Vad händer när vi ersätter handens verktyg med digitalt styrd bearbetning? Vad behöver vi kunna och vad behöver vi lära? 

Vi delar med oss av hur vi byggt vårt sloydlab och våra erfarenheter av digitalt styrd bearbetning i ett pedagogiskt slöjdsammanhang.

Keywords
making, digitalisering, styrd bearbetning, slöjd
National Category
Other Humanities Pedagogy
Research subject
educational work
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-201773 (URN)
Conference
Make it Together - Focus on collaboration and community, Copenhagen, Denmark, April 6-8, 2022
Available from: 2022-12-17 Created: 2022-12-17 Last updated: 2022-12-27Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications