Open this publication in new window or tab >>2018 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) erhöll i slutet av 2016 medel från forskningsrådet Formas för att säkra material, information och lokal kunskap kring Ombergs-utbrottet i syfte att bygga kunskap kring mjältbrand, detta för att vi i framtiden bättre ska kunna förutsäga, förebygga och hantera liknande händelser. Inom projektet (Omberg 2016 – prov- och datainsamling för att bättre förstå mjältbrandens komplexa epidemiologi), med forskningsledare statsepizootolog Ann Lindberg, ingår även föreliggande etnologiska delstudie med Britta Lundgren som huvudansvarig (WP 4 Utbrottsetnografi – kulturella och sociala perspektiv).
Under sommaren 2016 skedde ett utbrott av mjältbrand i Ombergsområdet i Östergötland. Totalt omfattade utbrottet 15 dödsfall hos djur. 10 dödsfall inträffade inom 6 olika besättningar hos boskap, samt 1 häst och 1 får. Vidare har 3 älgar i området konstaterats döda av mjältbrand.
Den etnologiska undersökningen utfördes under en koncentrerad period i månadsskiftet maj-juni 2017 med platsbesök och intervjuer med ett antal djurägare vars djur dött underutbrottet. Intervjumetoden är inspirerad av s k focused ethnography där fältarbete med intervjuer pågår under relativt kort tid och frågorna begränsas till ett speciellt fokus, i detta fall människors erfarenheter och uppfattningar om mjältbrandsutbrottets orsaker och om myndigheternas åtgärder.
Rapporten redogör för ett antal teman som framkommit under intervjuerna. Hit hör Tidigare kunskap om mjältbrand, Känslor inför djuren och djurs sjukdomar, Avspärrningar, Hanteringen av döda djur, Smittsamhet och materialitet, Tankar om smittkälla och smittvägar, Saneringen, Vaccinationen – genomförande och konsekvenser, Arbetsbelastning och ekonomiska ersättningar, Om hälsoriskerna för egen del, Medial och publik uppmärksamhet, Samspelet med och mellan myndigheterna, Tankar och känslor inför framtiden.
Samtliga teman innehåller kunskap och åsikter som är av nytta för det fortsatta beredskapsarbetet inför nya utbrott. I rapportens slutdiskussion koncentreras detta under rubrikerna Risk, osäkerhet och beredskap, Utbrottet som ”krismode” – riskbedömning och riskhantering med potentiella ekonomiska och politiska konsekvenser, Mjältbrand som möjligt bioterrorhot samt Kontinuerligt lärande i samverkan. Det viktigaste bidraget i rapporten rör Ombergsutbrottets karaktär av att vara ett ”ovanligt” utbrott i och med den förhållandevis stora geografiska utbredningen och att utbrottet drabbade flera djurarter. Vad innebär detta för kommande riskbedömningar och riskberedskap? Vidare diskuteras nödvändigheten att på ett tidigt stadium involvera och erkänna djurägarnas roll i kunskapsproduktionen och deras betydelse för ett institutionellt lärande om mjältbrandsutbrott.
Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Umeå universitet, 2018. p. 53
Series
Etnologiska skrifter, ISSN 1103-6516 ; 66
Keywords
mjältbrand, Omberg, utbrottsetnografi, risk, beredskap
National Category
Ethnology
Research subject
Ethnology
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-146609 (URN)
Funder
Swedish Research Council Formas, 2017-0001
2018-04-122018-04-122018-06-09Bibliographically approved