Det övergripande syftet med denna uppsats är att genom diskursanalys nå kunskap om vilka föreställningar om folkbibliotekets roll i samhället som uttrycktes i debatten om tysthetsnormen som fördes i både allmän media och i sociala medier under våren 2015.
Analysen visar att det går att urskilja två huvudsakliga diskurser i debatten; en konservativ diskurs och en progressiv diskurs. Enligt den konservativa diskursen bör biblioteket främst vara en tyst och lugn plats med framför allt böcker och läsning, men också för studier och för att bara vara. Biblioteket tar enligt denna diskurs sitt sociala ansvar genom att tillhandahålla en tyst fristad för vissa besökare. Det är främst bibliotekets roll som kulturcentrum som lyfts fram. Det går i den konservativa diskursen att skönja en skillnad mellan vilka som är att betrakta som legitima och illegitima besökare. Där stökiga ungdomar räknas som illegitima besökare medan de som gör det man enligt denna diskurs bör göra på bibliotek, nämligen läsa, studera eller tänka, räknas som legitima besökare. Bibliotekarier omtalas inom denna diskurs som bokälskande och hyschande. De flesta aktörer som uttalar sig utifrån denna diskurs är skribenter/författare, men även ett par bibliotekarier.
Enligt den progressiva diskursen bör biblioteket vara en plats för alla och en plats för både tysta och ljudligare aktiviteter. Det finns en uppfattning inom denna diskurs att biblioteket är och bör vara en integrerad del i samhället och en aktiv samhällsaktör. Biblioteket tar enligt denna diskurs sitt sociala ansvar genom att välkomna alla och att stödja besökare som har det svårt socialt eller psykiskt. Samtliga besökare är här att betrakta som legitima besökare. Det är främst bibliotekets roll som socialcentrum som lyfts fram. De aktörer som uttalar sig utifrån denna diskurs är uteslutande bibliotekarier.
Den konservativa diskursen är att betrakta som den dominerande i debatten, vilket innebär att det främst är denna debatt som kan komma att påverka allmänhetens uppfattning om folkbibliotekens roll i samhället och i förlängningen deras framtida utveckling.