umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Samarbete mellan bild, svenska och SO: En lyckad treenighet?
Umeå University, Faculty of Teacher Education, Creative Studies (Teacher Education).
2005 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [en]

Syftet med uppsatsen är att undersöka hur undervisningen i bild, svenska och SO kan förbättras genom att de tre ämnena sammanlänkas i en allt större utsträckning. Bakgrunden är att många skolor arbetar ämnesövergripande och att arbetsformen kan behöva nya riktlinjer och mål. I min åsikt är de tre ämnena lämpliga att förenas på grund av deras kommunikativa innehåll och varierande uttrycksformer. Dessutom anser jag att bildämnets kreativa och konstnärliga tänkande berikar övriga skolämnen. Som blivande bildlärare ser jag förstås gärna att bildämnet får ett större fokus och hamnar i viktiga skolsammanhang. Skolverkets rapporteringar om försämrade kunskaper i svenska och SO är ytterligare skäl som motiverar till att fokusera på de tre ämnena.

Resultatet av undersökningen visade att de flesta lärare har en positiv syn på samverkan mellan bild, svenska och SO. Skälet som angavs var bland annat ämnenas lika karaktärer där de olika uttrycksformerna fungerar bra vid samarbete, samt att de enkelt kan bedömas för sin specifika särart. Problematiken kring ämnessamarbete mellan bild, svenska och SO uppgavs handla om organisatoriska brister i form av lärarlagssamarbete, tid för planering och intresse hos läraren. Det framgick att de flesta skolor strävar efter att arbeta ämnesövergripande. Samarbete mellan olika ämnen i temaformer bedrivs cirka två gånger per termin under perioder av tre till fyra veckor. Temaarbeten och projektarbeten beskrevs som en vanlig arbetsform, men likaså mindre moment med exempelvis illustrationer i den ordinarie undervisningen. Elevutställningar, elevföreställningar och skoltidningar var några av de arbetstillfällen som nämndes.

Resultatet visade att samarbete och intresse bland lärare är den viktigaste förutsättningen för en lyckad ämnessamverkan. De ämnesövergripande inslagen under ”vanliga” lektioner handlar däremot främst om eget intresse och kunskap hos läraren. Eftersom viljan finns att förbättra samarbetet ute i skolorna som undersökts, finns skäl att tro att de tre ämnena lättare kommer kopplas samman i framtiden. För att bildämnet inte ska få en undanskymd roll krävs att skolan och lärarna inte nedvärderar bildämnets uttrycksmöjligheter och ger det ökat utrymme.

Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Estetiska ämnen i Lärarutbildningen Umeå , 2005. , 28 p.
Keyword [en]
Bildämnet
Keyword [sv]
Ämnessamverkan, Ämnesövergripande undervisning
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-651OAI: oai:DiVA.org:umu-651DiVA: diva2:144129
Uppsok
samhälle/juridik
Supervisors
Examiners
Available from: 2005-12-07 Created: 2005-12-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(434 kB)1073 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 434 kBChecksum MD5
892986425d5e1d23c52302211f9a8d299d1ca7dc2f2bea370d842d40caff80e19add4df8
Type fulltextMimetype application/pdf

By organisation
Creative Studies (Teacher Education)
Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 1073 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 559 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link