umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Fördunklad organisering i en heterogent materiell värld
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Umeå School of Business.
2006 (Swedish)In: Den oavsedda organisationen, Academia Adacta, Lund , 2006, 46-66 p.Chapter in book (Other academic)
Abstract [sv]

Den Grundläggande Organisationsteorin utgör i mångt och mycket ett slags självspelande piano: Blickarna riktas per automatik mot myndighetssfärerna och de större internationella industri- och tjänsteföretagen. De perspektiv som an-läggs är få till antalet och mer eller mindre självskrivna. Och de problemområ-den som fokuseras är rätt så förutsägbara – och därmed också rätt så ointressan-ta. Som en konsekvens av detta tenderar den komplexa och mångfacetterade verkligheten att reduceras till ett mycket litet antal organisatoriska slagdängor – refränger som vi i, och genom, monotona upprepningar förleds tro utgöra verk-ligheten istället för att enbart vara aspekter av densamma. Organisationer har så strukturer, organisationer har kultur, chefer har makt – och det samtidigt som allt det som faller utanför den Grundläggande Organisationsteorins repertoar blir till något icke-existerande, och något o(av)sett.

I denna antologi antyds konturerna av hur en o(av)sedd organisationsteori skulle kunna se ut. Uppmärksamheten riktas mot oavsedda empiriska organisa-tioner som friskola, landsting och ståndssamhället. Oavsedda förlorade organi-satoriska betydelser och organiserade maktspel perspektiveras; och spöklikt kusliga frågeställningar reses.

Tillsammans visar de olika bidragen på behovet av att ”tänka om” inom det organisationsteoretiska fältet; ”tänka om” såväl i imperativets mening –”tänk om!” – som i den spekulativa spekulationens betydelse – ”tänk om det är på det här viset…?”

Place, publisher, year, edition, pages
Academia Adacta, Lund , 2006. 46-66 p.
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-9032ISBN: 91-89300-15-7OAI: oai:DiVA.org:umu-9032DiVA: diva2:148703
Available from: 2008-02-27 Created: 2008-02-27Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Jensen, Tommy
By organisation
Umeå School of Business

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 39 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link