umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Kroppkännedom som del i grupppsykoterapi: För kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn
Umeå University, Faculty of Medicine, Department of Clinical Sciences, Psychotherapy.
2005 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Bakgrund: Att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn innebär ofta psykisk och/eller fysisk ohälsa. Det leder till frekventa besök inom sjukvården. Inom Vuxenpsykiatrin, Östersunds sjukhus, bedrivs sedan 1993 gruppsykoterapi för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn. Sedan 2001 har övande i kroppskännedom varit en del i gruppsykoterapin.

Syfte: Att granska om tillägget av kroppskännedomsövande hade klinisk betydelse. Finns det en skillnad i resultat mellan de kvinnor som enbart fått gruppsykoterapi och de kvinnor som haft kroppskännedomsövande integrerat i gruppsykoterapin?

Metod: Halvstrukturerad, fokuserad korttidspsykoterapi i åtta grupper, 20 sessioner i varje grupp. Basal kroppskännedom med inslag av kroppsorienterad terapi och specifik kroppsfokuserad traumaterapi ingick i varje session i tre av grupperna. Frågeformulär med VAS-skalor före och efter gruppterapin användes. Intervju med psykoterapeut som varit en av två gruppledare i alla grupper.

Resultat: De kvinnor som övat kroppskännedom som del i gruppsykoterapin, förbättrades mer än de kvinnor som inte övat kroppskännedom trots att de visade högre VAS-skattade symtomnivåer vid terapistart. Förändringen, uttryckt som skillnad i VAS-skattad symptomnivå före – efter, var mer uttalad för samtliga symptom bland dem som övat kroppskännedom.

Slutsats: Denna studie visade att kvinnor som deltagit i gruppsykoterapi på grund av symtom efter sexuella övergrepp i barndomen visade en större förbättring av sina symtom när övande i kroppskännedom ingick i gruppsykoterapin.

 

 

 

 

 

Place, publisher, year, edition, pages
2005. , 49 p.
Keyword [sv]
Psykoterapi, familjeterapi
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-42042OAI: oai:DiVA.org:umu-42042DiVA: diva2:408348
Uppsok
Medicine
Supervisors
Examiners
Available from: 2011-04-04 Created: 2011-04-04 Last updated: 2011-04-04Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Psychotherapy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 62 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link