umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Textens vägledande förmåga i internetbaserad KBT-behandling.: En kvalitativ textanalys av behandling för unga med ångest i projektet iBUP.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Education.
(Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Detta arbete behandlar en del av textmaterialet i en internetbaserad kognitiv beteendeterapibehandling för unga med ångest där syftet var att undersöka, analysera och förstå hur texterna var utformade för att vägleda deltagaren i behandlingsprocessen. Studien sökte svar på frågor om vad som kännetecknade texternas innehåll när det gäller att informera, vägleda och motivera samt hur texterna förmedlade en känsla av självständighet och self-efficacy – en känsla av att tro på sig själv. Studien tog avstamp i en konstruktivistisk syn på lärande och kunskap och antog en kvalitativ ansats för att skapa fördjupad kunskap och förståelse om texternas innehåll. Det empiriska materialet bestod av ett textmaterial som används i internetbaserad kognitiv beteendeterapi för vårdtagare i barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård. Resultatet i studien visade att texten genom att förklara och bekräfta, lotsa och guida, informerar respektive vägleder deltagaren samt genom att berättiga deltagaren som individ motiverar och underbygger till aktivitet för denne. Med textens förmåga att förmedla aktivitet erhåller individen, i sitt arbete, självständighet och self-efficacy.

Keyword [sv]
internetbehandling, kognitiv beteendeterapi, motivation, ungdomar, vägledning
National Category
Social Sciences Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-64154OAI: oai:DiVA.org:umu-64154DiVA: diva2:589191
Subject / course
Pedagogik
Uppsok
Social and Behavioural Science, Law
Available from: 2013-01-17 Created: 2013-01-17 Last updated: 2013-01-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Education
Social SciencesPedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 42 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link