umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Den professionella pedagogiska ledaren: erfarenheter från en kurs i pedagogiskt ledarskap
Umeå University, Faculty of Arts, Centre for Teaching and Learning (UPC).
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Informatics.
2013 (Swedish)In: Reformation, revolution, evolution: universitetslärandet ur ett tidsperspektiv / [ed] Erik Lindenius, Umeå: Umeå universitet , 2013, 107-121 p.Conference paper (Other academic)
Abstract [sv]

Universitetspedagogiskt centrum (UPC) organiserade under vårterminen 2010 för första gången en kurs för pedagogiskt ansvariga som kallas Pedagogiskt ledarskap. Detta konferensbidrag formulerar ett antal erfarenheter från nämnda kurs. Kursdeltagarna beskrev sin uppgift som pedagogisk ledare som exempelvis att vara kvalitetsansvarig för grundutbildningen, att få med hela lärarkollegiet i det kollegiala samtalet kring pedagogik och pedagogisk utveckling, att organisera för pedagogiskt erfarenhetsutbyte, att arbeta med pedagogisk uppföljning av utbildning och att synliggöra och uppmärksamma pedagogiska framgångar. Deltagarna menar att pedagogiska utvecklingssamtal blir tillfällen att djupare lära känna lärarkollegiet på individnivå, bättre förstå vilka kompetenser och viljeyttringar som finns och att få bättre förutsättningar att stödja lärares pedagogiska utveckling, samt att läraren ges tillfälle att bli sedd i sin profession av någon annan. Deltagarna menar att en viktig förutsättning för att en pedagogisk handlingsplan på den egna institutionen ska kunna skapas och tillämpas är att arbetet med denna måste medvetandegöras och förankras tydligt i lärarkollegiet liksom tilldelas resurser. De individuella uppgifterna uttrycktes som en start på en process och de visade ett stort engagemang och en öppenhet att dela med sig av tankar, erfarenheter och känslor till varandra under kursen. Mötet över institutions- och fakultetsgränser för erfarenhetsutbyte går inte att överskatta.

Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Umeå universitet , 2013. 107-121 p.
Series
Skriftserie från universitetspedagogiskt centrum, ISSN 1651-5692 ; 2013:1
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-67012ISBN: 978-91-7459-571-0OAI: oai:DiVA.org:umu-67012DiVA: diva2:610439
Conference
Den tionde universitetspedagogiska konferensen 1-2 mars 2011
Note

Annat ISSN angivet på omslag: 1650-4364

Available from: 2013-03-11 Created: 2013-03-11 Last updated: 2013-07-09Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Eriksson, Sven BÅgren, Per-Olof
By organisation
Centre for Teaching and Learning (UPC)Department of Informatics
Pedagogy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 208 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link