umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Utvärdering av en fysisk funktionsanalys inomföretagshälsovården
Umeå University, Faculty of Medicine, Department of Community Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy.
Umeå University, Faculty of Medicine, Department of Community Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy.
2013 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Bakgrund: Ländryggsbesvär är vanligt förekommande bland byggnadsarbetare. En metod som används inom företagshälsovården för att upptäcka och förebygga ländryggsbesvär är fysiska test vid hälsoundersökning.

Syfte: Det övergripande syftet var att utvärdera delar av Feelgood Funktionsanalys (FFA) med fokus på de test som mäter rörlighet och styrka i ländryggen

Metod: Resultaten (n=7149) från FFA var registrerade i en databas. Populationen bestod av yrkesarbetare och tjänstemän inom byggnadsbranschen. Rörlighetstest och styrketest jämfördes för att undersöka om de olika testmomenten överenstämde. Sambandet mellan resultat av styrketest och skattning av ländryggssmärta jämfördes vid två testtillfällen för att eventuellt kunna predicera framtida besvär. Den sammanfattande bedömningen jämfördes mellan olika individer. Fördelningen av åtgärder samt effekten av dem undersöktes.

Resultat: Korrelationerna för rörlighetstesterna varierade från rs 0,26 till 0,47 och styrkestesterna från rs 0,17 och 0,59. De som inte klarade Sörensens test (ryggstyrka) hade en ökad risk att drabbas av ländryggsbesvär (oddskvot 2,3; 95% KI 1,2-4,7). Den sammanfattande bedömningen skiljde sig åt för individer med samma resultat på testmomenten.

Konklusion: I FFA bör samtliga styrke- och rörlighetstest för ländryggen kvarstå. Utifrån FFA kan individer som har en ökad risk att drabbas av framtida ländryggsbesvär identifieras med hjälp av Sörensens test. Manualen behöver utvecklas och tydliggöras för att underlätta användningen och sammanställningen av FFA. 

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
National Category
Physiotherapy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-81993OAI: oai:DiVA.org:umu-81993DiVA: diva2:659238
Educational program
Master's Programme in Occupational Health
Supervisors
Examiners
Available from: 2014-03-17 Created: 2013-10-24 Last updated: 2014-03-17Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Physiotherapy
Physiotherapy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 43 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link