umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Introduktion av nyanställda.: En kvalitativ studie om hur nyanställda ingenjörer på Företaget X upplever sin introduktion och hur introduktionen påverkar bilden av företaget.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Sociology.
2013 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Introduktionen är en av de viktigaste arbetsprocesserna som avser att välkomna och slussa in den nyanställde i organisationen och arbetet på ett effektivt sätt. Den kan också vara avgörande för hur den nyanställde trivs, presterar och hur länge den stannar i organisationen. Med denna studie avsåg jag att undersöka hur introduktionsprocessen upplevts och påverkar de nyanställdas bild av en stor teknikintensiv kommunalägd verksamhet i Sverige. Studien tar sin grund i tidigare forskning om introduktion av nyanställda, behovsteorier, socialt stöd, det psykologiska kontraktet och employer brand. Sammanlagt har sju kvalitativa intervjuer med nyanställda ingenjörer genomförts där majoriteten av respondenterna har tidigare arbetslivserfarenhet från branschen och/eller en koppling till verksamheten sedan tidigare vilket visar sig ha viss betydelse för resultatet. Bearbetning och analys av datamaterialet har likheter med den hermeneutiska spiralen där tolkningen växer successivt och har genomförts med hjälp av meningskoncentrering. Respondenternas uttalanden kategoriseras i tre huvudteman som besvarar frågeställningarna. Resultatet visar på att respondenterna överlag är nöjda men att det finns en önskan om ökad systematik i introduktionsprocessen samt att införa fadderskap i en mer strukturerad form. Detta skulle förmodligen, utifrån teorier, ha en positiv inverkan på de nyanställdas produktivitet, trivsel samt företagets arbetsgivarvarumärke.

Place, publisher, year, edition, pages
2013.
Keyword [sv]
introduktion, mentorskap, socialt stöd, det psykologiska kontraktet.
National Category
Social Sciences Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-86766OAI: oai:DiVA.org:umu-86766DiVA: diva2:703852
External cooperation
Anonym
Subject / course
Examensarbete i sociologi, med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor
Educational program
Study Programme for Human Resource Management
Available from: 2014-03-10 Created: 2014-03-10 Last updated: 2015-04-23Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Sociology
Social SciencesSociology

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 203 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link