umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Minoritetsspråk och myndighetskontakt: flerspråkighet bland användare av samiska, meänkieli och finska i Norrbottens län efter minoritetsspråklagarnas tillkomst 2000
Luleå tekniska universitet. (History and Education)
2002 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

I undersökningen har två intervjuundersökningar gjorts med minoritetsspråksanvändare i Kiruna, Pajala och Haparande kommun. I den ena har direktintervjuer gjorts med 79 individer i de tre kommunerna. I den andra har telefonintervjuer gjorts med 42 individer som representerar föreningar och organisatoner i området, samt med 10 representatner för myndigheter.

Språkanvändningen har undersökts på individnivå, gruppnivå och samhällsnivå med största fokus på individnivån. För att analysera hur samiska, meänkieli och finska använts i kontakter med myndigheter har ett helhetsperspektiv anlagts på språkanvändningen. Det betyder att både privata och offentliga språkdomäner undersökts. Materialet har sedan analyserats med avseende på hur de språkliga minoriteterna i området har använt sig av minoritetsspråklagarna utifrån de tre kriterierna identitet, deltagande och effektivitet.

Syftet med studien har varit att utreda varför språkanvändarna i så liten utsträckning har använt sig av de möjligheter som lagarna innebär. En generell frågeställning är om det finns en avgörande skillnad i myndigheternas sätt att betrakta användningen av ett minoritetsspråk i offentliga och formella sammanhang, jämfört med de enskilda individernas sätt att se på minoritetsspråkets nvändning, främst då i kontakterna med olika offentliga organ.

Place, publisher, year, edition, pages
Luleå: Luleå tekniska universitet , 2002.
Series
, Centrum för utbildning och forskning inom samhällsvetenskap, CUFS, ISSN 1403-5294 ; 2002:31
Keyword [sv]
minoritet språkanvändning lagstiftning Norrbotten
National Category
Cultural Studies History
Research subject
History; statskunskap
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-96102ISBN: 91-974481-0-9OAI: oai:DiVA.org:umu-96102DiVA: diva2:763517
Available from: 2014-11-15 Created: 2014-11-11 Last updated: 2014-11-15

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Elenius, Lars
Cultural StudiesHistory

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 49 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link