umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Äldre personers upplevelse av uppresning från stol i olika varianter
Umeå University, Faculty of Medicine, Department of Community Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy.
2014 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Introduktion: Att resa sig upp från sittande till stående är en av de mest förekommande rörelserna bland vardagsaktiviteter. I dagsläget fokuserar tester främst på personer med mer uttalad benstyrka och missar de som har svårt att resa sig . Det  finns ett behov  av att kunna mäta denna förmåga hos inte bara friska äldre, utan  även hos de med begränsad uppresningsförmåga.

 

Syfte: Syftet med denna studie var att ta reda på hur äldre personer uppfattar olika varianter av uppresning från sittande på stol till stående, i jämförelse med utbildade fysioterapeuter avseende svårighet.

 

Metod: Åtta äldre personer i åldersspannet 80-92 år från ett trivselboende inom Umeå kommun ombads att skatta och poängsätta hur ansträngande det var att utföra fyra olika varianter av uppresningar från sittande till stående (skala 1-5 där 5 var mycket svår). Resultaten presenteras i form av två olika resultat, dels som den poäng deltagarna gav uppresningarna men även i form av rangordning där deltagarnas poäng omkodades och sedan jämfördes med den rangordning som uppresningarna sedan tidigare tilldelats av fysioterapeuter som arbetar inom forskningsprojektet säkra steg.

 

Resultat: Fördelningen av deltagarnas poäng för de olika varianterna av uppresningar visade att de ansåg att övningarna hade sedan tidigare en korrekt inbördes ordning så när som på uppresning B och C som båda fick en likadan snittpoäng (två). Det fanns vissa avvikselser i uppfattning om rangordningen på de olika varianterna av upppresningar, men övervägande del av deltagarna rangordnade dessa enligt samma ordning som fysioterapeuter gjort. Uppresning A hade starkast överensstämmelse i resultaten mellan deltagarnas rangordning och fysioterapeuternas.  Kappavärdet blev vid statistisk prövning .465 när deltagarnas rangordning jämfördes mot fysioterapeuters vilket motsvarar en moderat överensstämmelse och p-värdet blev <0,001 vilket visade på att graden av överensstämmelse var signifikant.

 

Slutsats: Både upplevd svårighet vid utförande och rangordning för uppresningarna överensstämde enligt deltagarna i denna studie vid jämförelse med uppfattningen hos professionella fysioterapeuter

Place, publisher, year, edition, pages
2014. , 20 p.
Keyword [sv]
uppresningar, benstyrka, balans, äldre, upplevelse, ansträngning
National Category
Physiotherapy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-103327OAI: oai:DiVA.org:umu-103327DiVA: diva2:812927
Educational program
Master's Programme in Physiotherapy
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-11-10 Created: 2015-05-20 Last updated: 2015-11-10Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Persson, Jon
By organisation
Physiotherapy
Physiotherapy

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 14 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link