umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Ämnesinlärning på andraspråket: Hur andraspråkselever upplever sin inlärningssituation. Språkutvecklande ämnesinlärning.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of applied educational science.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Elever som invandrar till Sverige i tonåren står inför en dubbel utmaning i sin inlärning. De förväntas ju både lära sig själva språket (svenska som andraspråk) och tillägna sig ämneskunskap och färdighet på det språk de ännu inte behärskar helt. Syftet med studien var att beskriva och analysera hur andraspråkselever på grundskolans senare nivå upplever sin inlärning på sitt andraspråk av ämne-och ämnesspråk samt vilket stöd de upplever att skolan ger. Studien som har en sociokulturell ansats genomfördes med en kvalitativ metod med intervjuer av 11 forskningspersoner fördelat på två olika skolor. Även fältobservationer genomfördes. Studien berörde elevernas uppfattning om modersmålets betydelse för inlärningen; muntlig interaktion; praktiska övningar; tillägnande av skrivgenre samt stöttning av lärare och mellan elever. En kluven inställning till modersmålsanvändningen framkom som å ena sidan ansågs nyttig för innehållsförståelsen, men å andra sidan fördröjde ämnesspråksutvecklingen på svenska. Praktiska övningar ansågs främja förståelsen. Muntlig interaktion ger ämnesmässigt nya infallsvinklar vilket uppskattades. Dock kunde diskussioner inte alltid genomföras på grund av undervisningsstrukturen med flera kurser samtidigt. Stöd gavs av lärarna både genom gemensamma och individuella genomgångar och gällde både innehåll och ämnesdiskurs. Alla var positiva till ämnesstudier i en blandad klass vilket ansågs ge ämnesundervisning av hög kvalitét, språkförebilder och svenskträning. Vidare jämförande forskning borde bedrivas inom undervisningen i en elevgrupp med svenska som modersmål och svenska som andraspråk respektive inom undervisningen i en grupp med enbart andraspråkselever för att utröna vad som är mest ämnes-och ämnesspråksutvecklande. I samma syfte borde även forskas om undervisningsstruktur med gemensamma respektive individuella kurser i samma klass. 

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 46 p.
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-109653OAI: oai:DiVA.org:umu-109653DiVA: diva2:858489
External cooperation
Anonym
Subject / course
Examensarbete för lärarexamen
Educational program
Teacher Education Programme
Available from: 2015-10-02 Created: 2015-10-02 Last updated: 2015-10-02Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Jönsson Andersson, Tove
By organisation
Department of applied educational science
Educational Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 20 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link