umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
"Piteandan" möter mångfaldsstrategier: En studie av föreställningar om lokal identitet och mångfald i Piteå
Umeå University, Faculty of Arts, Department of culture and media studies.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title
The spirit of Piteå meets strategies of diversity : A study of the idea of local identity and diversity in Piteå municipality (English)
Abstract [sv]

Genom att analysera material från olika medier så som insändare, debattartiklar och intervjuer framkommer det att den kulturella och regionala identiteten är stark i Piteå. Tillsammans med material i form av offentliga handlingar, så som protokoll och verksamhetsplaner från Piteå kommun stärker detta den så kallade ”piteandan”.

De framkommer att de infödda Piteåborna ser ”piteandan” som något positivt och beskriver den som ”trevlighet”, ”medmänsklighet” och ”kollektiv gemenskap”.  I uppsatsen framkommer dock en annan sida av ”piteandan” där andra ord  som, ”misstänksamhet” och en ”slutenhet” bland infödda Piteåbor artikuleras.

I uppsatsen finns exempel på ”piteandan” och hur den tar sig uttryck. Bland annat genom den debatt som uppstod när den Piteå-födda författaren Liza Marklund i en rad krönikor uttalade sig i negativa termer om Piteå och hur Piteåborna reagerade på detta. I uppsatsen analyseras ”piteandan” och dess uttryck och vad det innebär för de inflyttade och de infödda i Piteå. Bland annat diskuteras om ”piteandan” och det rekordlåga antalet utlandsfödda i Piteå har ett samband.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 39 p.
Keyword [sv]
kulturell identitet, regional identitet, piteandan, kollektiv gemenskap
National Category
Other Humanities
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-111278OAI: oai:DiVA.org:umu-111278DiVA: diva2:868902
External cooperation
Piteå kommun
Educational program
The Cultural Analysis Programme
Supervisors
Examiners
Available from: 2015-11-13 Created: 2015-11-12

Open Access in DiVA

No full text

Search in DiVA

By author/editor
Jonsson, Jonny
By organisation
Department of culture and media studies
Other Humanities

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 58 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link