umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
“En socialtjänst utan själ”: En kvalitativ studie om socialsekreterares beskrivningar av sin psykosociala arbetsmiljö på en barnenhet.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Social Work.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Social Work.
2015 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Denna studie utgår från rapporter och studier om att arbetsmiljön bland socialsekreterare som arbetar inom socialtjänsten med ärenden som rör barn, inte är tillfredsställande. Syftet med studien är att undersöka hur de intervjuade socialsekreterarna på barnenheten vid de valda socialtjänsterna beskriver sin psykosociala arbetsmiljö. Ambitionen med studien är att åskådliggöra samt bidra till en utökad och fördjupad kunskap om den psykosociala arbetsmiljön utifrån de intervjuade socialsekreterares beskrivningar. Tidigare forskning har visat att för hög stress är väldigt förekommande inom de aktuella enheterna och i samband med ett bristande stöd för de anställda kan detta i sin tur leda till att många socialsekreterare inom barnenheten väljer att sjukskriva sig och i värsta fall säga upp sig från arbetsplatsen. Tidigare studier påvisar även den psykosociala arbetsmiljöns brister inom socialtjänsten samt vilka konsekvenser det har för socialsekreterares välmående.

Studien har en kvalitativ abduktiv ansats och har genom en meningskoncentrering som analysmetod tolkat den insamlade empirin. Empirin visade att den psykosociala arbetsmiljön var väldigt påfrestande och stressfull vilket bidrog till att flera intervjupersoner många gånger behövde jobba över eller ta med sig sitt arbete hem. Intervjupersonerna beskrev även en maktlöshet över att inte kunna påverka sin arbetssituation. Slutsatsen är att intervjupersonerna på socialtjänsten inom barnenheten beskriver att de har en hög arbetsbelastning som i sin tur bidrar till stress och press hos intervjupersonerna.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 30 p.
Keyword [sv]
psykosocial arbetsmiljö, socialtjänsten, stress
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-118348OAI: oai:DiVA.org:umu-118348DiVA: diva2:912555
External cooperation
Socialtjänsten
Educational program
Study Programme for Social Work
Supervisors
Examiners
Available from: 2016-04-11 Created: 2016-03-16 Last updated: 2016-04-11Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Social Work
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 69 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link