umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Läsförståelsestudie i grundsärskolan: En läsförståelsestudie utifrån LF-modellen.
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Department of Education.
2015 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Elever i grundsärskolan har inte fått adekvat undervisning i svenska utan mycket av den dagliga verk-samheten har riktats mot välmående. Detta kunde man utläsa i Skolinspektionens (2010:9) granskning som även lyfte upp att undervisningen i särskolan inte gav eleverna tillräckliga förutsättningar att kunna utveckla de språkliga förmågor som uttrycktes i grundsärskolans kursplan i svenska. Syftet med studien var att undersöka en läsförståelsemodell som heter LF-modellen. Detta för att kunna under-söka vilka effekter man kunde utläsa i läsförståelseförmåga genom att systematiskt arbetat med en mo-dell under en tidsperiod av åtta veckor. Studien hade syfte att svara på följande frågeställningar: Vilka effekter har LF-modellen för elevernas läsförståelse? På vilket sätt har elevernas läsförståelseförmåga förbättrats? På vilket sätt kan LF-modellen hänföras till begreppet" scaffolding"? LF-modellen har tyd-liga inslag av "scaffolding". Det genom lärarens sätt att undervisa samt att läraren har en central roll i undervisningen. Eleverna utvecklade sin läsförståelsestrategi genom att imitera lärarens sätt att arbeta med dem ställda frågorna. Syftet med LF-modellen är att ge elever ökade färdigheter i läsförståelse-förmåga och genom ökade kunskaper når eleverna till nästa utvecklingsnivå. Både kvalitativ och kvan-titativ ansats användes till att få kunskap inom studieområdet. Studien visade att genom att arbeta sys-tematiskt med LF-modellen ökade de flesta elevernas läsförståelseförmåga. Eleverna fick ökade kun-skaper i en läsförståelsestrategi som de har nytta av i framtiden.

Place, publisher, year, edition, pages
2015. , 27 p.
Keyword [sv]
läsförståelse, läsförståelsestrategier, läsförståelseundervisning, reading comprehension, reciprocal teaching, litteracy, läsundervisning, leseforståelse.
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-125638OAI: oai:DiVA.org:umu-125638DiVA: diva2:974729
Subject / course
Examensarbete Speciallärarprogrammet
Educational program
Postgraduate Diploma in Special Needs Training
Available from: 2016-10-10 Created: 2016-09-13 Last updated: 2016-10-07Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Department of Education
Social Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link