umu.sePublications
Change search
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link
Arbetslöshetsersättning och löner: En studie av medlemsavgiftsdifferentieringens effekter på lönebildningen
Umeå University, Faculty of Social Sciences, Umeå School of Business and Economics (USBE), Economics.
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Arbetslöshetsförsäkringen är ett område med omfattande forskning från både svenskt och internationellt håll. Ofta undersöks sysselsättningseffekter, men mindre är känt om effekter på lönesättningen. I den här studien utgår jag från teorier om lönesättningsprocesser i ekonomier med starka fackliga organisationer som vill optimera medlemmarnas totala nytta. Det innebär att avvägningar görs mellan lönenivå och sysselsättning. Avvägningarna kan då göras mot löneökningar i större grad om arbetslöshetsförsäkringen minskar kostnaden av arbetslöshet. År 2007-2008 genomfördes omfattande reformer i arbetslöshetsförsäkringen som minskade dess möjlighet att kompensera för låg sysselsättning. Däribland en generell höjning av medlemsavgifterna och en starkare koppling av avgiften till arbetslösheten i a-kassan.

Uppsatsen granskar sambandet mellan lön och arbetslöshet empiriskt med utgångspunkt i höjningen och differentieringen av medlemsavgifterna år 2007-2008. Jag testar för skillnader i sambandet före och efter reformernas genomförande. Metoden som används är linjär regression med utgångspunkt i en panel av yrkesgrupper, under åren 2004-2010.

I enlighet med teorin finner jag ett negativt samband mellan a-kassors arbetslöshet och lön under perioden med differentierade medlemsavgifter, men inte före. En ökning av arbetslösheten med 1 procentenhet innebar en minskning av löneökningen med ca 88,4 kronor. Skattningens säkerhet är dock svag då den inte i tillräcklig grad tar hänsyn till andra orsaker som kan ha påverkat löneutvecklingen i tidsperioden.

Place, publisher, year, edition, pages
2016.
National Category
Economics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:umu:diva-126158OAI: oai:DiVA.org:umu-126158DiVA: diva2:998745
Available from: 2016-09-30 Created: 2016-09-30 Last updated: 2016-09-30Bibliographically approved

Open Access in DiVA

No full text

By organisation
Economics
Economics

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

Total: 2 hits
ReferencesLink to record
Permanent link

Direct link