För psykologen är det viktigt att kunna söka fram och tillämpa relevant forskning i sitt yrkesliv. I Sveriges psykologförbunds ”Principer för evidensbaserad psykologisk praktik” (EBPP) är en del är att psykologen söker efter vetenskaplig information i arbetet med klienter. I högskoleförordningen (SFS 1993) finns det också krav på att studenter efter examen ska kunna läsa, söka, värdera och kritiskt tolka relevant information.
Studenter vid psykologprogrammen efterfrågade ytterligare undervisning och praktisk träning inom informationssökning under utbildningen. Det finns sedan tidigare inslag av informationssökning på psykologprogrammen, det som efterfrågats är en tydligare progression av informationssökning över programmen. Ett tidigare samarbete mellan Umeå UB och psykologprogrammen har handlat om inhopp på enstaka föreläsningar och workshops på programmen.
Ett utökat samarbete har sedan några år inletts med syftet att på ett mer systematiskt sätt införliva Umeå UB:s inslag i informationssökning. En tanke bakom samarbetet är att universitetslärare kan spara tid eftersom vissa av studenternas frågor kan fångas upp och besvaras vid undervisningstillfällena med bibliotekarien. En genomlysning gjordes av programledningen för psykologprogrammen och Umeå UB för att se var undervisningen passade in på programmet genomfördes, vilket ligger i linje med tidigare forskning (Lokse et al, 2017).
En plan med progression utarbetades där undervisning i informationssökning och referenshantering sker i anslutning till att studenterna har ordinarie uppgifter på termin 1, 4, 6 och 9. Arbete med progression och att informationssökning är knutet till det aktuella ämnet har genomförts på andra lärosäten i Sverige med goda resultat och förbättrad kvalité på studentuppsatser (Ejdebäck & Wickenber 2022; Näverå & Olsson 2022).
Återkoppling på kursutvärderingar på programmen har varit positiva och inslagen som Umeå UB har stått för har upplevts som relevanta och kopplingen till inslag i den aktuella kursen har varit naturlig och hjälpsam. Progressionen har ännu inte kunnat utvärderats på psykologprogrammen i Umeå eftersom ingen studentkull har gått igenom alla ”steg”.
I skrivande stund så planeras för att utöka samarbetet och även innefatta akademiskt skrivande under utbildningen. Psykologstudenter har höga antagningspoäng, men även dessa studenter har behov att stärka sin akademiska literacitet genom progression och att involvera skrivpedagoger från Umeå UB.
Referenser
Ejdebäck, & Wickenberg, M. (2022). Progression inom informationskompetens och utveckling av studenters akademiska skrivande. NU2022, Nätverk och Utveckling, Att synliggöra lärande, Stockholm. https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-21724
Lokse, M., Lag, T., Solberg, M., Andreassen, H. N., & Stenersen, M. (2017). Teaching information literacy in higher education: Effective teaching and active learning. Chandos Publishing.
Näverå, & Olsson, A. K. (2022). Library-faculty collaboration in the light of a business administration bachelor’s program: ‘The Scientific Wave. Nordic Journal of Information Literacy in Higher Education, 13(1), 39–55. https://doi.org/10.15845/noril.v13i1.3781
SFS 1993:100. Högskoleförordning. Utbildningsdepartementet. Hämtad 2021-06-10 https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskoleforordning1993100_sfs-1993-1