Open this publication in new window or tab >>2023 (Swedish)In: Universitetspedagogiska konferensen 2023: högskolepedagogiska pärlor - 30 år av utveckling och erfarenheter / [ed] Eva Svedmark, Umeå: Umeå University, 2023, p. 59-60Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
Examensarbeten utgör en komplex prestation där studenterna förväntas designa och genomföra en vetenskaplig studie, förankra den i litteratur och skriva om sitt arbete i en längre text. Processen involverar dessutom många olika lärare i rollerna som kursansvarig, handledare och examinator, vilket adderar ytterligare nivåer av komplexitet. Tidigare forskning visar att bedömningen av examensarbeten är extra utmanande utifrån aspekter såsom likvärdighet och rättvisa då det är många faktorer som ska samspela och som kan påverka både process och produkt (t.ex. Almarlind,2015; Ciolek Laerum 2009, UKÄ, 2020).
Vid institutionen för informatik har vi genom åren genomfört ett flertal pedagogiska projekt med fokus på uppsatsprocessen. Däribland kan nämnas utveckling av bedömningskriterier, kollegialt stöd för handledning, samt ökad samsyn mellan handledare och examinator. Under 2022 genomfördes två brusinventeringar i avsikt att synliggöra eventuella variationer i lärarnas bedömningar och tolkning av betygskriterier. Dessa visade att det föreligger ett visst mått av brus inom kollegiet vid bedömning av examensarbeten. Med syftet att reducera brus genomfördes under våren 2023 ettprojekt som innebar att två erfarna lärare utsågs som examinatorer för samtliga examensarbeten på kandidatnivå. I examinatorernas uppdrag ingick, förutom själva bedömningarna, att se om det gick att formulera övergripande insikter om institutionens examensarbeten.
Examinatorerna bedömde totalt 42 uppsatser. Snabbt utkristalliserade sig några generella mönster. Till exempel var studenterna generellt väldigt bra på att designa studier och kombinera datakällor. Däremot var det ett brett spann mellan de som förhöll sig extremt empirinära och de som förmådde göra empiriöverskridande resonemang och bidrag. Vidare kunde man ana stora skillnader mellan olika lärares sätt att handleda, bland annat genom uppsatsens problemformulering och förankring i tidigare forskning. Kort sagt, även när bedömningen var samstämmig så var variationen mellan uppsatser stor.
I detta projekt var syftet att minska bruset mellan examinatorer och dra lärdomar kring uppsatsersutformning och genomförande, för att sedan återföra kunskapen till kollegiet. Ambitionen att minska brus är viktig för att kunna säkerställa likvärdiga bedömningar. Det visade sig dock att det inte räcker med samstämmighet kring hur väl någon uppfyller ett betygskriterium, vi måste också vara överens om vad som utgör ett examensarbete i grunden. Det vill säga, det är inte tillräckligt att skapa likvärdiga bedömningar, vi måste också öka samsynen kring vad som förväntas vara produkten och förankra detta bland såväl studenter och handledare som examinatorer. Detta visar att förutom att utveckla processerna runt handledning och examination av examensarbeten, behöver kollegiet sätta själva uppsatsen i fokus.
Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Umeå University, 2023
Series
Skriftserie från Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) ; 2023:3
National Category
Pedagogy Information Systems, Social aspects Pedagogical Work
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-216920 (URN)978-91-8070-246-1 (ISBN)
Conference
Universitetspedagogiska konferensen 2023, Umeå, Sverige, 8-10 november, 2023
2023-11-202023-11-202023-11-21Bibliographically approved