Umeå University's logo

umu.sePublications
Change search
Link to record
Permanent link

Direct link
Karlsson, Maria
Publications (10 of 21) Show all publications
Meister, K., Schelin, L. & Karlsson, M. (2024). Stöd för ämnesintegrerat skrivande i en statistikutbildning. In: NU2024: Program. Paper presented at NU2024 - Högre utbildning i och för förändring, Umeå, Sverige, 17—19 juni, 2024.
Open this publication in new window or tab >>Stöd för ämnesintegrerat skrivande i en statistikutbildning
2024 (Swedish)In: NU2024: Program, 2024Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]

Inom de flesta utbildningar förväntas studenter lära sig behärska såväl akademiskt som yrkesmässigt skrivande, så även inom Programmet i statistik och data science, 180 hp. Som lärare på detta program har vi upplevt att många studenter har svårt med alla former av skrivande. Vår egen kunskap om skrivande baseras enbart på erfarenheter från vårt eget skrivande i ämnet, både inom utbildning och forskning. Vi har därför i vissa avseenden känt oss begränsade i vårt arbete kopplat till studenters skrivande. Under våren 2023 deltog vi därför i projektet SKRIVUM vid Umeå universitet. SKRIVUM har som syfte att stärka universitetslärares skrivdidaktiska ämneskompetens genom att utforska och utveckla det ämnesintegrerade skrivandet inom programmen, med akademisk litteracitet (Wingate, 2018) som teoretisk utgångspunkt.  

Under åtta verkstäder arbetade vi kollegialt med kartläggning av akademiskt och yrkesmässigt skrivande inom Programmet i statistik och data science. Vi fokuserade på kursernas förväntade studieresultat (lärandemål), examinationsuppgifter samt stöd och stöttning kopplade till skrivande. Med kartläggningen som utgångspunkt identifierade vi två mål för vårt fortsatta arbete. Det primära målet är att utveckla och implementera konkreta ”verktyg” som stödjer studenternas akademiska och yrkesmässiga skrivande. Det sekundära målet är att öka samsynen inom kollegiet kring hur vi kan och bör arbeta med detta. De förändringar vi föreslår ska i huvudsak rymmas inom ramen för verksamhetens befintliga resurstilldelning. 

Ett första konkret ”verktyg” för att stödja studenterna har redan utvecklats och implementerats. Verktyget är en modelltext för dataanalysrapporter. Modelltexten användes av studenter för första gången höstterminen 2023 som en förebild för deras rapportskrivande. Modelltexten introducerades till studenterna genom en verkstad där vi tillsammans identifierade modelltextens struktur, stil, innehåll samt dess ämnesspecifika kännetecken. En reviderad modelltext baserad på både lärarnas och studenternas utvärdering av modelltexten planeras att användas under vårterminen 2024.  

För att uppnå samsyn inom kollegiet planeras en studiecirkel kring boken Communicating with data: The art of writing for data science (Nolan och Stoudt, 2021) under vårterminen 2024. Dessutom presenteras och tillgängliggörs de ”verktyg” som utarbetas, så att de kan användas av hela kollegiet.  

Vi kommer att delge våra erfarenheter från tiden efter SKRIVUM, med huvudfokus på det kollegiala arbetet med modelltexten samt hur den har implementerats och använts för att stödja studenternas akademiska och yrkesmässiga skrivande.  

Referenser: 

Nolan, D., & Stoudt, S. (2021). Communicating with data: The art of writing for data science. Oxford University Press.  

Wingate, U. (2018). Academic literacy across the curriculum: Towards a collaborative instructional approach. Language Teaching, 51(3), 349-364.  

 

National Category
Probability Theory and Statistics Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-234685 (URN)
Conference
NU2024 - Högre utbildning i och för förändring, Umeå, Sverige, 17—19 juni, 2024
Note

Presenterades 2024-06-18 kl. 09:00. 

Available from: 2025-01-28 Created: 2025-01-28 Last updated: 2025-01-28Bibliographically approved
Karlsson, M. (2020). AI skapar behov av etiska riktlinjer. Qvintensen (1)
Open this publication in new window or tab >>AI skapar behov av etiska riktlinjer
2020 (Swedish)In: Qvintensen, ISSN 2000-1819, no 1, p. -16Article in journal (Other (popular science, discussion, etc.)) Published
National Category
Probability Theory and Statistics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-169697 (URN)
Available from: 2020-04-16 Created: 2020-04-16 Last updated: 2020-08-17Bibliographically approved
Karlsson, M. & Schelin, L. (2019). En kurs i kommunikation. In: Universitetspedagogiska konferensen 2019: helhetssyn på undervisning - kropp, känsla och kognition i akademin. Paper presented at Universitetspedagogiska konferensen 2019, Umeå, 10-11 oktober, 2019. (pp. 24-24). Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet
Open this publication in new window or tab >>En kurs i kommunikation
2019 (Swedish)In: Universitetspedagogiska konferensen 2019: helhetssyn på undervisning - kropp, känsla och kognition i akademin, Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet , 2019, p. 24-24Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]

Vi berättar om kursen Statistisk kommunikation (7.5 hp) som sedan tre år ges på Statistikerprogrammets andra termin. Vi tror att stora delar av kursens innehåll och upplägg kan överföras till andra discipliner än statistik och vill därför sprida våra erfarenheter av att ge denna kurs. Vår pedagogiska tanke bakom kursen är att kommunikationsförmåga kräver övning och mängdträning. Det är inte en förmåga man endast läser sig till.

Kursen har få träffar med hög grad av deltagaraktivitet. Vi lägger större delen av lärartiden på att ge studenterna individuell feedback på texter och muntliga presentationer. I kursutvecklingsstadiet ägnades mycket tid till att komma på och utveckla övningar och examinationsuppgifter som tränar kommunikation generellt men samtidigt är tydligt kopplade till vårt ämne. En ansträngning gjordes också för att formulera bedömningskriterier till examinationsuppgifter.

Mellan träffarna aktiveras studenterna med litteratur, filmer samt egna övningar. Det innebär att lärplattformens struktur och utformning är central för kursen. Kurslitteraturen utgörs av Klepke och Rydell (2014) och Lindstedt (2015) samt kompletterande artiklar inom ämnet statistik. Studenterna hänvisas också till universitetsbibliotekets onlineresurser. Därutöver använder vi oss exempelvis av Umeå universitets pressmeddelanden om doktorsavhandlingar i statistik.

Examinationen på kursen består av fyra examinationsuppgifter som studenterna arbetar med löpande under kursen. Två av examinationsuppgifterna görs i små grupper/par, en enskilt och en i grupp om 4-5 personer. Även de examinationsuppgifterna som görs i grupp har individuella inslag. Kursens examinerar bl.a. studenternas muntliga och skriftliga kommunikationsförmåga, både av akademisk och populärvetenskaplig karaktär inom ämnet, samarbetsförmåga, förmåga att ge och ta feedback samt förmåga till visualisering av data. Det senare är, för en statistiker, en viktig aspekt av kommunikation.

Studenterna har generellt varit nöjda med kursen och i synnerhet lyft fram omfattningen av den feedback de fått. De har också uppskattat att vi har ställt tydliga krav på deras texter, att de måste uppfylla de kriterier som vi satt upp för att bli godkända. Studenterna uttrycker att de tidigare, trots uttalade krav, oftast kommit undan med sämre kvalitet bara de "gjort statistiken rätt". De har, under kursens gång, även lyft fram att de uppskattar att få öva (t.ex. muntlig presentation) utan att bli examinerade.

Kursen gavs först på halvfart men det senaste gången som helfartskurs. De två första åren hade vi problem med närvaron på lektionerna. Det skapade problem då de planerade lektionsaktiviteterna blev av sämre kvalitet för de studenter som närvarade. Att ge kursen på helfart verkar delvis ha löst detta problem.

Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet, 2019
Series
Skriftserie från Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) ; 2019:1
National Category
Probability Theory and Statistics Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-163923 (URN)
Conference
Universitetspedagogiska konferensen 2019, Umeå, 10-11 oktober, 2019.
Available from: 2019-10-08 Created: 2019-10-08 Last updated: 2021-12-02Bibliographically approved
Karlsson, M. (2018). Omvänt klassrum i en statistikkurs. In: Stefan Hrastinski (Ed.), Digitalisering av högre utbildning: (pp. 153-156). Lund: Studentlitteratur AB
Open this publication in new window or tab >>Omvänt klassrum i en statistikkurs
2018 (Swedish)In: Digitalisering av högre utbildning / [ed] Stefan Hrastinski, Lund: Studentlitteratur AB, 2018, p. 153-156Chapter in book (Other academic)
Place, publisher, year, edition, pages
Lund: Studentlitteratur AB, 2018
Keywords
flipped classroom, Scalable Learning, statistics, teaching statistics, omvänt klassrum, digitalt undervisningsverktyg, statistik, statistikdidaktik
National Category
Didactics Educational Sciences Probability Theory and Statistics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-151461 (URN)978-91-44-11972-4 (ISBN)
Available from: 2018-09-04 Created: 2018-09-04 Last updated: 2025-02-18Bibliographically approved
Karlsson, M. (2017). Student active learning online and in the classroom by combining the best of Flipped Classroom and MOOCs. In: Universitetspedagogiska konferensen 2017: undervisning i praktiken – föreläsning, flexibelt eller mitt emellan?. Paper presented at Universitetspedagogiska konferensen 2017 : Undervisning i praktiken - föreläsning, flexibelt eller mitt emellan?, Umeå, Sverige, 24-25 oktober, 2017 (pp. 37-37). Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet
Open this publication in new window or tab >>Student active learning online and in the classroom by combining the best of Flipped Classroom and MOOCs
2017 (English)In: Universitetspedagogiska konferensen 2017: undervisning i praktiken – föreläsning, flexibelt eller mitt emellan?, Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet , 2017, p. 37-37Conference paper, Oral presentation only (Other academic)
Abstract [en]

Flipped classroom teaching means, in short, to change/flip where students and teachers do things. Instead of students (passively) listening to a teacher's lecture in the classroom and then going home to solve problems on their own, the idea is that students first watch video lectures at home and then come to the classroom to (actively) solve problems together with other students and the teacher.

As part of an ongoing pedagogical project, we have used a special learning management system (LMS) called Scalable Learning, which facilitates teaching with flipped classroom techniques. The Scalable Learning LMS allows the teacher to make the video lectures interactive by adding quizzes and surveys to the videos (as is very common in Massive Open Online Courses (MOOCs), thereby helping the students to be more active while watching the videos. Moreover, there are different tools implemented in the LMS so that students e.g., can ask questions in direct connection to the videos. The student supplied questions and their answers to the quizzes can then, together with other data from the LMS, be used by the teacher to prepare classroom activities customized to the students' needs.

We present our experiences of teaching a course in statistics using this LMS; there are both pros and cons from a teacher's point of view. Also, we present the students’ opinions with the LMS and with the flipped classroom teaching that they were exposed to during the course. Most of them were very satisfied with the concept but they also provided us with several interesting ideas on how to improve the course. The pedagogical project mentioned above is a so called PUNKTUM-project funded by Umeå university during 2017-2018. The project title is Aktivt lärande på webben och i klassrummet med särskild programvara för att kombinera det bästa av Flipped classroom och MOOCs.

Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet, 2017
Series
Skriftserie från Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) ; 2017:1
National Category
Probability Theory and Statistics Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-141381 (URN)
Conference
Universitetspedagogiska konferensen 2017 : Undervisning i praktiken - föreläsning, flexibelt eller mitt emellan?, Umeå, Sverige, 24-25 oktober, 2017
Available from: 2017-10-31 Created: 2017-10-31 Last updated: 2021-11-10Bibliographically approved
Karlsson, M., Lundquist, A. & Lundin, M. (2017). Student active learning online and in the classroom by combining the best of Flipped Classroom and MOOCs when teaching statistics. In: RSS International Conference: Abstract booklet. Paper presented at Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, Scotland, September 4-7, 2017 (pp. 18-18). Royal Statistical Society
Open this publication in new window or tab >>Student active learning online and in the classroom by combining the best of Flipped Classroom and MOOCs when teaching statistics
2017 (English)In: RSS International Conference: Abstract booklet, Royal Statistical Society , 2017, p. 18-18Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [en]

Flipped classroom teaching means, in short, to change/flip where students and teachers dothings. Instead of students (passively) listening to a teacher’s lecture in the classroom andthen going home to solve problems on their own, the idea is that students first watch video lectures at home and then come to the classroom to (actively) solve problems together with other students and the teacher.

As part of a pedagogical project, we have used special learning management system (LMS)called “Scalable Learning”, which facilitates teaching with flipped classroom techniques. The Scalable Learning LMS allows the teacher to make the video lectures interactive by adding quizzes and surveys to the videos (as is very common in Massive Open Online Courses (MOOCs)), thereby helping the students to be more active while watching the videos. Moreover, there are different tools implemented in the LMS so that students e.g., can ask questions in direct connection to the videos. The student supplied questions and their answers to the quizzes can then, together with other data from the LMS, be used by theteacher to prepare classroom activities customized to the students’ needs.

We present our experiences of teaching a course in statistics using this LMS; there are both pros and cons from a teachers’ point of view. Also, we present the students’ opinions with the LMS and with the flipped classroom teaching that they were exposed to during the course. Most of them were very satisfied with the concept but they also provided us with several interesting ideas on how to improve the course.

Place, publisher, year, edition, pages
Royal Statistical Society, 2017
National Category
Probability Theory and Statistics Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-140579 (URN)
Conference
Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, Scotland, September 4-7, 2017
Available from: 2017-10-13 Created: 2017-10-13 Last updated: 2024-07-02Bibliographically approved
Karlsson, M. & Laitila, T. (2017). Using the FMT estimator for analysis of censored household demand data. In: Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, 4 – 7 september 2017: . Paper presented at Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, Scotland, September 4-9, 2017.
Open this publication in new window or tab >>Using the FMT estimator for analysis of censored household demand data
2017 (English)In: Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, 4 – 7 september 2017, 2017Conference paper, Oral presentation only (Other academic)
National Category
Probability Theory and Statistics
Research subject
Statistics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-140581 (URN)
Conference
Royal Statistical Society 2017 International Conference, Glasgow, Scotland, September 4-9, 2017
Available from: 2017-10-13 Created: 2017-10-13 Last updated: 2020-11-20Bibliographically approved
Karlsson, M. & Lundin, M. (2016). On statistical methods for labor market evaluation under interference between units. Uppsala: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU
Open this publication in new window or tab >>On statistical methods for labor market evaluation under interference between units
2016 (English)Report (Other academic)
Abstract [en]

Evaluation studies aim to provide answers to important questions like: How does this program or policy intervention affect the outcome variables of interest? In order to answer such questions, using the traditional statistical evaluation (or causal inference) methods, some conditions must be satised. One requirement is that the outcomes of individuals are not affected by the treatment given to other individuals, i.e., that the no-interference assumption is satisfied. This assumption might, in many situations, not be plausible. However, recent progress in the research field has provided us with statistical methods for causal inference even under interference. In this paper, we review some of themost important contributions made. We also discuss how we think these methods can or cannot be used within the field of policy evaluation and if there are some measures to be taken when planning an evaluation study in order to be able to use a particular method. In addition, we give examples on how interference has been dealt within some evaluation applications including, but not limited to, labor market evaluations, in the recent past.

Place, publisher, year, edition, pages
Uppsala: Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, 2016. p. 35
Series
IFAU Working Paper, ISSN 1651-1166 ; 2016:24
Keywords
causal effect, causal inference, contagion effect, direct and indirect effects, evaluation studies, neighborhood effect, peer effect, peer influence effect, policy intervention, spillover effect, SUTVA, treatment effect
National Category
Probability Theory and Statistics
Research subject
Statistics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-128893 (URN)
Funder
Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy (IFAU), 152/2012
Available from: 2016-12-19 Created: 2016-12-19 Last updated: 2020-07-09Bibliographically approved
Karlsson, M. (2015). Populärvetenskaplig sammanfattning i studentuppsatser: ett sätt att (del-)examinera nationellt examensmål nr 4. In: Katarina Winka (Ed.), Universitetspedagogiska konferensen 2015: gränslös kunskap. Paper presented at Universitetspedagogiska konferensen 2015: gränslös kunskap, Umeå, Sverige, 8-9 oktober, 2015 (pp. 80-80). Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet
Open this publication in new window or tab >>Populärvetenskaplig sammanfattning i studentuppsatser: ett sätt att (del-)examinera nationellt examensmål nr 4
2015 (Swedish)In: Universitetspedagogiska konferensen 2015: gränslös kunskap / [ed] Katarina Winka, Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet , 2015, p. 80-80Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL), Umeå universitet, 2015
Series
Skriftserie från Universitetspedagogik och lärandestöd (UPL) ; 2015:1
National Category
Probability Theory and Statistics Didactics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-140540 (URN)
Conference
Universitetspedagogiska konferensen 2015: gränslös kunskap, Umeå, Sverige, 8-9 oktober, 2015
Available from: 2017-10-13 Created: 2017-10-13 Last updated: 2021-11-09Bibliographically approved
Lee, M.-j. & Karlsson, M. (2015). Trimmed and winsorized semiparametric estimator for left-truncated and right-censored regression models. Metrika (Heidelberg), 78(4), 485-495
Open this publication in new window or tab >>Trimmed and winsorized semiparametric estimator for left-truncated and right-censored regression models
2015 (English)In: Metrika (Heidelberg), ISSN 0026-1335, E-ISSN 1435-926X, Vol. 78, no 4, p. 485-495Article in journal (Refereed) Published
Abstract [en]

For a linear regression model subject to left-truncation and right-censoring where the truncation and censoring points are known constants (or always observed if random), Karlsson and Laitila (Stat Probab Lett 78:2567–2571,2008) proposed a semiparametric estimator which deals with left-truncation by trimming and right-censoring by ‘winsorizing’. The estimator was motivated by a zero moment condition where a transformed error term appears with trimmed and winsorized tails. This paper takes the semiparametric estimator further by deriving the asymptotic distribution that was not shown in Karlsson and Laitila (Stat Probab Lett 78:2567–2571,2008) and discusses its implementation aspects in practice, albeit brief.

Place, publisher, year, edition, pages
Springer, 2015
Keywords
Left truncation, Right censoring, LTRC, Semiparametrics, Trimmed mean, Winsorized mean
National Category
Probability Theory and Statistics
Research subject
Statistics
Identifiers
urn:nbn:se:umu:diva-95573 (URN)10.1007/s00184-014-0513-9 (DOI)000351703800007 ()2-s2.0-84940008309 (Scopus ID)
Available from: 2014-11-06 Created: 2014-11-03 Last updated: 2023-03-23Bibliographically approved
Organisations

Search in DiVA

Show all publications