Antalet dödliga polisskjutningar har under de senaste tio åren ökat i Sverige jämfört med de två föregående tioårsperioderna. De senaste åren har ett antal uppmärksammade polisiära skjutningar resulterat i utredningar genomförda av Polismyndighetens tillsynsenhet. Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet har fått i uppdrag att utifrån ett vetenskapligt perspektiv undersöka de identifierade bristerna som Tillsynsenheten/Internrevisionen påtalat.
Syftet med denna studie har varit att bättre förstå vad som påverkar polisers agerande och användning av metoder och tekniker från det taktiska kunskapsområdet för att hantera olika situationer. Under våren 2021 genomfördes 21 intervjuer med IGV-poliser i Västernorrland och Västerbotten. Resultatet visar att poliserna upplever att den utbildning som ges i POLKON är bra och att det innehåll som utbildningen har är anpassat efter aktuella utmaningar och satsningar som svensk polis gör. I studien finns inget som tyder på att utbildningarna i POLKON har brister utan den upplevs snarare som väldigt angelägen och viktig. Behov och önskemål om mer utbildning finns bland samtliga som intervjuats, men samtidigt är alla medvetna om att allt mer områden inom polisen kräver utbildning vars tid skall tas från kärnverksamheten.
Poliserna i denna studie ger en samlad bild av att ha en bra grundläggande utbildningsnivå. Däremot uppvisar majoriteten en sämre förmåga att med termer från det taktiska kunskapsområdet diskutera och redovisa sitt taktiska uppträdande och sina taktiska ställningstaganden. Det integrerade taktiska förhållningssättet och det taktiska kunskapsområdet kan vara en central förutsättning till att möjlig-göra att svensk polis kan hantera nuvarande och framtida utmanande arbetsuppgifter bra. Det är tydligt att det är svårt att skapa kunskapsspridning mellan lokalpolisområdena och mellan polisområdena, och förmodligen ännu svårare mellan polisregionerna. Däremot finns det ett strukturerat insamlande av erfarenheter som sker på nationellt plan och som hanteras nationellt, men enskilda poliser har svårt att få ta del av denna kunskap. Det skulle vara möjligt att bygga en mer lärande organisation som leder till att polisen i enlighet med POLKON ska kunna agera rättssäkert och rationellt, och med hög säkerhet för alla inblandade parter.
Slutsatser som går att dra från resultatet kring vad som påverkar polisers agerande och användning av metoder och tekniker från det taktiska kunskapsområdet för att hantera olika situationer redovisas i sin helhet i rapporten tillsammans med rekommendationer. När det gäller förståelse om vad som påverkar har vi avgränsat oss till undersökningens frågeställningar, medvetna om att det naturligtvis kan finnas andra faktorer som påverkar utöver de som undersökts i denna studie.