Umeå universitets logga

umu.sePublikationer
Ändra sökning
RefereraExporteraLänk till posten
Permanent länk

Direktlänk
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annat format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annat språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Heated atrium in multi-storey apartment buildings, a design with potential to enhance energy efficiency and to facilitate social interactions
Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.
2016 (Engelska)Ingår i: Building and Environment, ISSN 0360-1323, E-ISSN 1873-684X, Vol. 106, s. 352-364Artikel i tidskrift (Refereegranskat) Published
Abstract [en]

The design concept of conditioned atria gains increasing popularity in commercial and service buildings all over the world, but is still not a common building design in the residential sector. This study investigates the potential of such design in residential buildings in Nordic climates as means to enhance both energy efficiency as well as social interaction among residents. Energy modelling was used to compare energy efficiency among designs of residential buildings with and without atrium and to identify important design parameters. Social interaction was analysed, based on a survey evaluating the perception of residents living in an existing multi-storey apartment building designed with a heated atrium in the north of Sweden. The results show that heated atrium in Nordic climates have a potential to reduce the total final energy demand while at the same time increase the conditioned space of the building. To positively impact energy efficiency, the atrium should fulfil three requirements: (i) it should be designed to reduce the shape factor for the whole building; (ii) it should have the minimum glazed area that comply with the building requirements concerning natural light and visual comfort; and (iii) adjustable solar shading should be installed in the atrium’s façades to avoid unwanted overheating. The survey results indicate that the additional space created by the atrium has a potential to facilitate and promote social interaction among residents and to increases a sense of neighbourliness and belongingness, which are often discussed as important parameters in relation to social sustainability.

Ort, förlag, år, upplaga, sidor
Elsevier, 2016. Vol. 106, s. 352-364
Nyckelord [en]
Atrium, Courtyard, Shape factor, Energy efficiency, Residential building
Nationell ämneskategori
Energisystem
Identifikatorer
URN: urn:nbn:se:umu:diva-123954DOI: 10.1016/j.buildenv.2016.06.038ISI: 000382600100031Scopus ID: 2-s2.0-84978411000OAI: oai:DiVA.org:umu-123954DiVA, id: diva2:947132
Tillgänglig från: 2016-07-07 Skapad: 2016-07-07 Senast uppdaterad: 2023-03-24Bibliografiskt granskad

Open Access i DiVA

Fulltext saknas i DiVA

Övriga länkar

Förlagets fulltextScopus

Person

Nair, Gireesh

Sök vidare i DiVA

Av författaren/redaktören
Nair, Gireesh
Av organisationen
Institutionen för tillämpad fysik och elektronik
I samma tidskrift
Building and Environment
Energisystem

Sök vidare utanför DiVA

GoogleGoogle Scholar

doi
urn-nbn

Altmetricpoäng

doi
urn-nbn
Totalt: 556 träffar
RefereraExporteraLänk till posten
Permanent länk

Direktlänk
Referera
Referensformat
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Annat format
Fler format
Språk
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Annat språk
Fler språk
Utmatningsformat
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf